Desert prajitura cu crema de vanilie si blat cu cacao

de RODIMUR in Prajituri, 19 Noi 2018 | 5028 vizualizari

 

Înainte de a intra în Postul Crăciunului, am făcut această prăjitură delicioasă, cu cremă de vanilie și cu blat de cacao, cu sirop de esență de rom. O asociere de arome care au dat un gust minunat prăjiturii.
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr tos fin
  • 6 linguri de făină
  • 1 lingură de cacao
  • 1 praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță de apă de flori de portocal
  • unt pentru uns tava de copt
  • Pentru cremă:
  • 500 ml de lapte dulce
  • 4 gălbenușuri
  • 150 grame de unt
  • 150 grame de zahăr tos fin
  • 3 linguri de amidon alimentar
  • 1 baton de vanilie
  • Pentru sirop:
  • 100 grame de zahăr tos
  • 100 ml de apă
  • 2 lingurițe de esență de rom
  • Pentru decor:
  • ornamente decor, ciocolată, etc.
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu crema de vanilie si blat cu cacao:

Mai întâi se face crema, pentru a-i lăsa răgazul necesar întăririi, la frigider.

Se amestecă zahărul cu amidonul, se adaugă cele patru gălbenușuri și apoi laptele dulce, puțin câte puțin. Se adaugă batonul de vanilie (tăiat în două, de-a lungul) și se mixează bine compoziția, până ce se dizolvă zahărul. Se dă vasul la bain-marie și se amestecă întruna, ca să nu se prindă compoziția de fundul vasului. După ce se îngroașă compoziția, se mai amestecă puțin pe foc, pentru stabilizare și apoi se ia vasul de pe aragaz și se lasă la răcit. Se amestecă din când în când pentru a nu se forma o pojghiță, la suprafață.

Când crema s-a răcit se încorporează untul moale și după omogenizare se dă la frigider, ca să se întărească.

Se face blatul, chiar cu o zi înainte, Albușurile se mixează cu sare și când cresc în volum se adaugă zahărul tos fin, gălbenușurile, unul câte unul și apoi făina, amestecată cu praful de copt. Se adaugă și cacaua, iar la urmă, apa de flori de portocal.

Se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu unt și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce blatul crește și se rumenește.

Se prepară un sirop din apă și zahăr, iar când se răcește, se adaugă esența de rom.

Când blatul s-a răcit se taie în două bucăți și se însiropează partea care va sta la baza prăjiturii. Se unge blatul cu o jumătate din cremă, se acoperă cu cealaltă bucată de blat, se însiropează și aceasta și se unge prăjitura cu restul de cremă.

Se decorează prăjitura după preferință și se dă la rece, pentru câteva ore, eventual până a doua zi, înainte de a se porționa. (Eu am decorat prăjitura cu steluțe și inimioare rezultate de la fursecurile cu gem, pe care le-am decorat cu ciocolată topită și bombonele decor.)

TIPS-URI

1

Pentru cremă, amestecați bine compoziția pe foc, la bain-marie, până ce se îngroașă, ca să nu se prindă de fundul vasului.

2

După ce ați luat crema de la bain-marie, amestecați din când în când în ea, ca să nu se formeze o pojghiță deasupra.

3

Folosiți unt cu 80% grăsimi, ca să nu se taie crema.

4

Untul se adaugă în cremă, numai după ce s-a răcit.

5

Crema trebuie să stea la frigider pentru întărire, cel puțin o oră înainte de folosire.

6

Nu adăugați esența în sirop, decât după ce acesta s-a răcit.

7

Pentru ca blatul să crească frumos, separați cu grijă albușurile de gălbenușuri.

8

Dacă nu aveți apă de flori de portocal, puteți folosi vanilie, sau o altă esență pe care o aveți la îndemână.

9

Înainte de porționare, prăjitura trebuie să stea câteva ore la frigider, ca să se însiropeze bine.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu crema de vanilie si blat cu cacao" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

ieri la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

ieri la 11:25

Cornulețe fragede - Rețeta rapidă și gustoasă

ieri la 10:21

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cornuri cu nuca si marmelada